KAKO   USPJEŠNIJE   UČITI ?

 

OSIGURAJ SI ODGOVARAJUĆE UVJETE ZA UČENJE

*   Za uspješno učenje potreban je odgovarajući prostor. Za to je dovoljan jedan kutak u tvom domu gdje ti nitko ne smeta. Potreban je radni stol i udobna stolica. Pred tobom ne bi trebalo biti ničega što bi te moglo ometati, kao što su slike, posteri i sl.

*   Uči u tišini, a to znači bez televizije, radija, telefona…

 

 

KAD JE NAJBOLJE VRIJEME ZA UČENJE?

*   Bilo koje doba dana, kada se osjećaš odmorno, dobro je za učenje. Svatko ima različito doba dana kada najbolje uči. Kad odrediš koje doba dana tebi najviše odgovara, najbolje je da učiš u to vrijeme.

Nemoj učiti kad si gladan ili žedan, da to ne bi prekidalo tvoje učenje.

 

KAKO UČITI?

*   Najbolje je da učiš tako da kod kuće ponavljaš gradivo koje ste taj dan učili u školi. Ako budeš tako radio svaki dan, nećeš se morati posebno spremati za kontrolne i učiti odjednom puno gradiva, već ćeš trebati samo ponavljati ono što si već naučio.

*   Ako je gradivo koje trebaš naučiti opsežno, sam ga podijeli na manje cjeline. Uči cjelinu po cjelinu, a na kraju ponovi sve zajedno.

*   Za učenje je najvažnije razumijevanje jer ono što razumijemo lakše pamtimo. To znači – ZABORAVI ŠTREBANJE NAPAMET! Učenje napamet zahtijeva više napora, a ono što si naučio brže ćeš zaboraviti.

*   Učiti se ne može bez ponavljanja. Iako ti se čini da znaš gradivo nakon samo jednog čitanja, ako ne ponavljaš, sutra ćeš se u školi malo toga sjećati. Zato ponovi gradivo više puta, pa čak i više nego što misliš da treba, jer ćeš ga tako zapamtiti na duže vrijeme. Tako ćeš biti sigurniji u svoje znanje i manje ćeš se bojati ispitivanja.

*   Gradivo koje trebaš naučiti najprije pročitaj. Ako ti je nešto nerazumljivo pročitaj ponovno ili pitaj nekoga da ti pojasni (roditelje, učitelje, prijatelje…). Nakon čitanja svakog odlomka odredi što je najvažnije, pa to podcrtaj (flomasterom u boji ili olovkom) ili od toga napravi bilješke. Tako ćeš bolje upamtiti, a i olakšat ćeš si ponavljanje jer nećeš morati ponovno čitati cijeli tekst.

*   Ono što učiš pokušaj na neki način povezati s nečim što od prije znaš jer ćeš tako lakše upamtiti.

*   Kada naučiš gradivo možeš ga ponavljati u paru s prijateljem, a jedan drugoga možete i ispitivati kako bi provjerili koliko ste naučili.

*   Ako ti dok učiš misli " vrludaju" i uhvatiš se da razmišljaš o nečemu što nije ni u kakvoj vezi s onim što učiš pusti misao da prođe i samo se vrati svojem učenju. Koncentriraj se. Kad se umoriš napravi pauzu od pet do deset minuta, malo se protegni, prošeći, pa nastavi.

*   Puno je bolje da učiš nešto jer to želiš nego da učiš samo zbog dobre ocjene ili da bi zadovoljio roditelje. Iako ti gradivo može izgledati dosadno ili nebitno, pokušaj u onome što učiš pronaći nešto što te zanima.

*     Odredi si vrijeme koje ćeš provesti u učenju (koliko će ti trebati da naučiš i ponoviš) i kad završiš učiti – nagradi se (na primjer, čokoladom, izlaskom na igralište, gledanjem omiljene tv serije, igranje igre na kompjutoru i sl.).